Ogre Kütüphanesi Bölüm-1 TANITIM
UstaDerslik Soru-Cevap Yararlı Araçlar
arama ikon

bilgi UstaDerslik
Bu uyari kutusudur.
Tamam
Anasayfa
İletişim
Üyeler

Ogre Kütüphanesi Bölüm-1 TANITIM

profil
OLENVERDGRUP
BEĞEN(1)
BEĞENME(0)
GÖRÜNTÜLENME(6158)
RAPOR ET
http://ustaderslik.com/resim/ders/rfd37.png
A. BİZ KİMİZ?
OLENVERD GRUBU’nu oluşturan bizler: Enes AYVACI, Baki AÇIKGÖZ, Kenan TAŞKIN ve Numan
EYÜBOĞLU; bilgisayar oyunu hazırlamayı kendine hobi edinmiş dört üniversite öğrencisiyiz. Hiçbir ticari
amaç taşımaksızın bilgisayar oyunu hazırlamaktayız. Aramızda yazılım hakkında profesyonel eğitim almış
kimse yoktur.

B. OGRE NEDİR?
OGRE Kütüphanesi bir Oyun Render Motoru, Game Rendering Engine’dir. OGRE kısaltmasının
açılımı Object-Oriented Game Rendering Engine, yani Nesne-Yönelimli Oyun Renderleme Motoru’dur.

1. Oyun Motoru Nedir?
Oyun motoru, hazırladığımız oyunun kodlarını grafik kütüphanelerinin kodlarına çeviren, birçok
farklı işlemi ve özelliği, çoğu zaman teknik bir bilgi gerekmeden, birkaç tuşa basarak kullanmamızı
sağlayan programlar ve kod kütüphaneleridir.

http://ustaderslik.com/resim/ders/rfcwm.png

2. OGRE Oyun Motoru Mudur?
Bir oyun motoru, render (kısaca, matematiksel hesaplamalar sonucu üç boyutlu görüntü elde etme) kütüphanesi, girdi(input) kütüphanesi, yapay zeka kütüphanesi, ses kütüphanesi, arayüz kütüphanesi, fizik kütüphanesi, ağ kurma (networking) kütüphanesi vb. kütüphaneleri bünyesinde barındırır. Buna karşın OGRE bir oyun motoru değildir.
OGRE, yalnızca render ve girdi kütüphanelerine ek olarak birkaç kod grubunundan oluşur. Genel görüşün aksine OGRE’nin oyun motoru olmaması çok büyük fayda sağlar. Açık kaynak kodlu yazılım olduğu için istediğiniz kütüphaneyi OGRE’ye ekleyebilirsiniz. OGRE’yi istediğiniz şekilde geliştirebilirsiniz.

C. BU DOKÜMANIN AMACI NEDİR?
Gönüllülerden oluşan OLENVERD GRUBU’nu kurduktan bir süre sonra, gerek C++ programlama dili hakkında, gerek oyun programlamanın temel yapısı hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığı halde grubumuza katılmak isteyen birçok kişiyle tanıştık. Tanıştığımız bu kişilerden gerçekten öğrenmek isteyen arkadaşlara yardımcı olmaya çalıştık. Farklı şehirlerde olmamız, aynı şehirde olanlarımız için mesafe uzunluğu aramızdaki iletişimi bir hayli zorlaştırdı. OLENVERD GRUBU olarak biz de bir çözüm arayışına girdik. İlk başlarda sadece grubumuzun yeni gönüllülerini eğitmek için hazırladığımız bu dokümanı, sonradan internet üzerinden yayınlamaya karar verdik.

Bu doküman temel olarak, OGRE’nin resmi wiki sitesindeki Temel Eğitimler ( http://www.ogre3d.org/tikiwiki/tiki-index.php?page=Basic+Tutorials ) bölümünün tercüme edilip, mümkün olan en detaylı şekilde, yepyeni bir konsept içerisinde ders haline getirilmiş şeklidir. Doküman, C++ video ders bağlantılarından oluşan bir bölüm, dokümanda karşılaşacağınız terimleri açıklayan bir bölüm ve ek birkaç bölümden oluşur. Doküman hazırlanırken hiçbir bilgisi olmayan birine sıfırdan her şeyi öğretmek amaçlanmıştır.

Saygılarımızla… -OLENVERD GRUP-
Numan EYÜBOĞLU
Baki AÇIKGÖZ
Kenan TAŞKIN
Enes AYVACI


D. OGRE HAKKINDA
Wikipedia’dan Çevirdiğimiz Bazı Genel Bilgiler:
“OGRE, geliştiricilerin daha kolay ve sezgisel olarak donanım-hızlandırmalı 3d grafik uygulamaları üretmeleri için tasarlanmış ve C++’da yazılmıştır. Sınıf kütüphanesi, Direct3D ve OpenGL gibi temelde bulunan sistem kütüphanelerini özetler, sahne nesnelerine dayalı bir arayüz ve üst düzey sınıfları sağlar.
OGRE, çok aktif bir topluluğa sahiptir. Ayrıca, Mayıs 2005’de SourceForge’nin ayın projesi seçilmiştir. OGRE; Ankh, Torchlight ve Garshasp gibi bazı ticari oyunlarda kullanılmıştır. Son günlerde, OGRE çoklu-platform desteği almıştır ve şuan Linux, Windows, Mac OSX, NaCl, WinRT, Windows Phone 8, iOS ve Android platformlarının tümünü destekler.

İsminden de anlaşıldığı gibi OGRE yalnızca bir render motorudur. Render motoru olsa da bazı kolaylıklar (vektör ve matris kütüphanesi, bellek yönetimi vb.) sağlar. OGRE’yi grafik motoru olarak seçmek, geliştiricilere, fizik, girdi, ses ve diğer kütüphalerden istediğini kullanma özgürlüğü sağlar. OGRE açık bir şekilde OIS, SDL ve CEGUI kütüphanelerini destekler ve Cg Toolkit’i bünyesinde barındırır.”

OGRE Projesinin GeliĢim Süreci:
Steve Streeting, 1999’da geliştirdiği DIMProject projesinin nesne-yönelimli olarak Direct3D kütüphanesinin kullanımında kolaylık sağlayacağını fark eder. Bu nedenle Direct3D’den daha fazlasına dayalı olmayacak şekilde soyutlaştırır. API ve platformdan bağımsız olabilecek şekilde daha iddia bir kütüphane planlamaya başlar.25 Şubat 2000’de proje, SourceForge’ye OGRE ismi verilerek kaydedilir. İlerleyen yıllarda gelişim süreci devam eder. Steve Streeting, 2010 yılının Nisan ayında
Steve Streeting

OGRE’nin Mucidi
geliştirme takımından ayrılır. OGRE’nin 1999’dan günümüze 14 yıllık bir geliştirilme süreci vardır. Son olarak 28 Mayıs 2012 tarihinde OGRE 1.8 Byatis yayınlanmıştır.

Günümüzde OGRE:
Şuan, OGRE geliştirme takımı İsrailli, ABD’li, Almanyalı ve Avusturyalı yazılımcılardan oluşan dokuz kişilik bir ekiptir. OGRE’nin 49 bireysel, 6 kurumsal sponsoru bulunmaktadır. Bugüne kadar OGRE, resmi kaytılara göre, 51 projede kullanılmıştır. Bu projelerden 35'i oyun, 4'ü bilimsel uygulama, 12'si uygulama motoru-framework-eklenti projesidir. Ayrıca, OGRE’nin hata bildirim sayfasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

OGRE ile alınan render, normalin biraz altında bir görünüme sahiptir. Ama OGRE’nin render sistemi birkaç düzenlemeyle yeni nesil görüntü kalitesine oldukça yaklaşır. Aşağıdaki ekran görüntüleri OGRE’den alınmış render görüntüleridir.

http://ustaderslik.com/resim/ders/rfd12.png
http://ustaderslik.com/resim/ders/rfd1q.png

E. OGRE LİSANSI
OGRE Kütüphanesi MIT Lisansı ile dağıtılan açık kaynak kodlu bir yazılımdır. MIT Lisansı’nın şartlarına göre kütüphane kodlarını kullanabilir ve değiştirebilirsiniz. Yaptığınız hiçbirşeyi paylaşmak zorunda da değilsinizdir. MIT Lisansı kullanan yazılımlar, tüm hepsi için geçerli olmasa da, genellikle ticari bir amaç taşımıyorsanız tamamen ücretsizdir.
OGRE LİSANSI HAKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
1. S: OGRE gerçekten ücretsiz midir?
C: Eğer açık kaynak lisansının şartlarına uyarsanız, evet.
2. S: OGRE’yi kullanırsam kendi kaynak kodumu yayınlamak zorunda mıyım?
C: Hayır.
3. S: OGRE’de değişiklik yaparsam, yaptığım değişiklikleri yayınlamak zorunda mıyım?
C: Ogre 1.7’den beri biz MIT lisansını kullanıyoruz, MIT lisansına OGRE'de yaptığınız değişikleri yayınlamayı gerektirmez. Ancak, OGRE'nin sizin hazırladığınız özel versyonunun kodlarının bakımını yapmayı gözönüne almalısınız. Ama yaptığınız değişklikleri yayınlarsanız avantajınız, topluluğa katılanlardan onarım ve uzantı diğer sürümlere ilaveten desteği alabilirsiniz.
4. S: MIT Lisansına uymak için ne yapmak zorundayım?
C: Yalnızca bizim lisans yazımızı kendi yazılım dağıtımının herhangi bir yerine eklemelisiniz. Ekleyeceğiniz yer örneğin, bir not defteri dosyası, manuel kılavuzu veya Credits bölümü olabilir.
5. S: OGRE logosunu uygulamamda, örneğin başlangıç ekranında veya startup sequence’de görüntülemek zorunda mıyım?
C: Hayır, OGRE logosunu görüntülemeyi sizin takdirinize bırakıyoruz, isterseniz görüntülersiniz.
6. S: Lisansa bağlı kalacağımı hangi noktada garanti etmek zorundayım?
C: Üçüncü Parti olarak uygulamanızın herhangi bir parçasını dağıttığınız zaman.



Kod
Kalın
Vurgu
Resim
Video
Url
CEVAPLA
Tüm Hakları Saklıdır. ©Arleone 2013-2014 UstaDerslik






Giriş
Şifremi Unuttum...
Şifre Talep
  Kuralları Kabul Ediyorum.
Kaydol