Ogre Kütüphanesi Bölüm-5 DERS KONSEPTi HAKKINDA BiLGiLENDiRME
Geri Dön

Ogre Kütüphanesi Bölüm-5 DERS KONSEPTi HAKKINDA BiLGiLENDiRME

Anasayfa
A. DOKÜMAN BÖLÜMLERİ
http://ustaderslik.com/resim/ders/rsgcs.png
Bizim için OGRE kullanımıyla ilgili bir İngilizce bir makaleyi anlayıp, uygulamak; bu dokümandaki eğitim bölümlerini hazırlamaktan oldukça kolay ve kısa zaman almakta. Anlatıma terimler dâhil olunca ve hazırladığınız dersleri en temelden, yani hiçbir bilgi sahibi olmayan birinin anlayacağı şekilde ifade etmeye çalışınca durum bir hayli zorlaştı. Örneğin bu dokümandaki 23 sayfa süren “OGRE Uygulamasını Çalışmalar için Hazırlama” bölümü hazırladığımız ilk dokümanda 4 sayfaydı. Aynı şekilde, bundan bir sonraki bölüm olan “Ders1 - En Temel Ogre Yapıla-rına Giriş” bölümü, bu dokümanda 21 sayfa tutmaktayken 5-6 sayfalık bir anlatım tutuyordu.

Tanıtım bölümünde de değindiği-miz gibi, dokümanı hiçbir bilgi sahibi olmayan birinin anlayabileceği şekilde hazırlamaya çalıştık. Bu sebeple doküma-nın çoğu bölümü yalnızca, daha anlaşılır olabilmesi için bir hayli uzadı.

Dokümanı hazırlarken yer yer çok detaylı açıklamalara, yer yer de -başlangıç seviyesinde gereksiz bilgi fazlalığı olmasın diye- kısacık açıklamalara yer verdik.

Tüm doküman boyunca bizim için hazırlaması çok yorucu olan, sizin için de uygulaması çok yorucu olacak olan bölüm “Ders3 - Terrain, Gökyüzü ve Sis” bölümüdür. Bu bölüme geldiğinizde dikkat etmeniz gereken noktalar hakkında bilgi verilecektir.

Tüm doküman boyunca en fazla sayfaya sahip olan iki bölüm “Bölüm 8: Ders3 - Terrain, Gökyüzü ve Sis” bölümü ile “Bölüm 12: Ders7 - CEGUI Kütüphanesi” bölümüdür. “Bölüm 8: Ders3 - Terrain, Gökyüzü ve Sis” bölümünün 43 sayfalık uzunluğu dersin normal hacminden kaynaklanırken; “Bölüm 12: Ders7 - CEGUI Kütüphanesi” bölümünün 42 sayfalık uzunluğu içinde ayrıca kütüphane derleme bölümü bulundurmasından kaynaklanır. Kısaca, “Bölüm 12: Ders7 - CEGUI Kütüphanesi” bölümünün 13 sayfası normal derstir, geriye kalan 29 sayfadaki resimli anlatım kopyala-yapıştır yaparak geçeceğiniz kütüphane derleme işlemidir.

http://ustaderslik.com/resim/ders/rsgdk.png

Dokümandaki bölümleri OGRE ile ilgili olan ders bölümleri ve diğer bölümler olarak gruplandırdığımız zaman toplam 336 sayfalık dokümanda, 148 sayfa ders bölümü ve 188 sayfa diğer bölümler ortaya çıkmaktadır.

Dokümanda kullanılan resim sayılarından bahsedecek olursak, toplam 294 resim kullanılmıştır. Bu resimlerin bazıları ekran görüntüleriyken bazıları grafiktir.

http://ustaderslik.com/resim/ders/rsgfc.png

294 resimden 2 logo resmi-ni, 19 bölüm resmini ve bu bölümdeki üç grafiği çıka-rınca geriye, eğitsel amaçlı kullanılan 270 resim dosya-sı bulunmakta. Bu 270 resimden 31 tanesi farklı kaynaklardan alıntı yapılır-ken 239 tanesi tarafımız-dan hazırlandı.

Peki, resim dosya-larının ders bölümlerinin sayfa sayısına etkisi nasıl? Dokümanda toplam 148 sayfa ders bölümü bulun-makta. Her bölümün başın-da bulunan tanıtım sayfası-nı ve bölüm başlıkları arasında geçiş yaparken sayfa sonuna konulan satırları kaldırıp, sayfaları standart bir boşluğa ayarlayınca, bu ek olarak resim dosyalarını da sayfalardan çıkarınca tüm ders bölümleri 148 sayfa tutmaktayken, 90 sayfaya düşüyor. Ayrıca, tüm ders bölümlerinde karşılacağınız, asıl amacı kopyala-yapıştır işlemi yapmanızı sağlamak olan kod tablolarını da ders bölümlerinin sayfalarından çıkarınca, tüm ders bölümleri 53 sayfaya düşüyor. Kısaca 148 sayfa boyunca odaklanacağınız, anlamaya çalışacağınız tüm metin 148 sayfa değil 53 sayfa tutuyor.

B. RENKLENDİRME

Sıradaki bölümden itibaren kelimeler, farklı renklere sahip olmaya başlayacak. Kelimeleri renklendirerek derslerin anlatımını daha anlaşılır yapmaya çalıştık. Renklendirme şu şekilde olacak:

C++ Diline ait olan tanımlar; sınıf, nesne, değişken gibi ...::: bu renk :::... olacak;

OGRE’ye ve onunla ilişkili kütüphanelere ait olan sınıf tanımları vb. şeyler ...::: bu renk :::... olacak;

Tıkladığınız zaman sizi “Terimler Sözlüğü” bölümüne yönlendiren kelimeler ...::: bu renk :::... olacak;

Projeyi hazırlarken yazacağınız, tabloların içinde bulunan kodlar, tabloların dışında ...::: bu renk :::... olacak;

Projenin “.h” ve “.cpp” dosyalarına kopyala-yapıştır yapılabilen kodların yer aldığı tablolara yönlendiren; Ders2.h, Ders2.cpp, Kaynak Dosyası gibi tüm kelimeler ...::: bu renk :::... olacak.

C. KELİME KISALTMALARI
Menü işlemleri “Ekranın sol üst köşesinde bulunan “File” menüsüne tıklayın. Açılan menüden ...” şeklinde ifade etmek yerine ““File >> New >> Projects” seçeneklerine tıklayın.” şeklinde ifade edilecek.

Ayrıca OGRE’nin çok sık kullanılan sınıflarının adını her seferinde yazmak yerine bazı kısaltmalar yapacağız. Bu kısaltmalar şu şekilde olacak:
- Entity yerine E,
- SceneNode yerine SN,
- SceneManager yerine SM yazılacak.



Anasayfa

Tüm Hakları Saklıdır. ©Arleone 2013-UstaDerslik